Димитър Главчев постъпи изключително почтено. Това заяви пред БНР Кирил Вътев,

...
Димитър Главчев постъпи изключително почтено. Това заяви пред БНР Кирил Вътев,
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Смяната ми като министър бе договорена предварително с Главчев, той постъпи почтено

Димитър Главчев постъпи извънредно честно. Това съобщи пред БНР Кирил Вътев, някогашен министър на земеделието, във връзка освобождението си от служебното държавно управление. 

 

" Моята промяна беше контрактувана авансово с него. Помолих го да бъда заменен, в случай че не се получи едно изискване ".

 

Вътев обаче не пожела да уточни какво тъкмо е било то.

" Каза: " По-добре да го научиш от мен, в сравнение с от медиите. Това, за което си говорехме, не може да стане. Затова те избавям ".

 

Акад. Денков ме посъветва да не оставам в служебното държавно управление, тъй като той гледаше по-политически на нещата, а аз – по-технологично и пазарно, изясни още някогашният аграрни министър в предаването " Преди всички ". 

 

" Имах свободата да привлека хора, които съм избрал. Приех ги с цялостно доверие, само че двама от тях злоупотребиха с него ", уточни още Кирил Вътев, само че не пожела да назове имената им.

 

Приятна изненада е индивидът, който зае моето място в министерството - работих прелестно с Георги Тахов, уточни той.

 

" Няма да ме видите в листа, няма да ме видите и в политиката въобще. Оставам си в неправителствения бранш ", съобщи някогашният министър.

Вътев счита, че два от четирите митинга, които се организираха пред земеделското ведомство по време на неговото ръководство, са били " безусловно изкуствени и предвождани от отявлени субсиевъди ". 

" Те бяха подпомагани. Не желая да обмислям от кого ".

 

Продоволствената самостоятелност, според някогашния аграрни министър, е факторът, който ще позволи проблемите с така наречен " субсиевъди ".

 

" Тази страна  е извънредно плодородна и има невероятни производители, които обаче не вървят по митинги и не викат. Те даже не аплайват за дотации, само че са на пазара и се развиват ". 

 

Той уточни, че се занимава с  организацията на поземлен конгрес, който ще се организира на 31 май, и в който ще вземат присъединяване изявени български учени от целия свят. Темата ще бъде " Изграждане на устойчива агро-хранителна система ". 

 

" Ако спре вносът заради някаква рецесия, след три месеца тук ще настане апетит. Не може да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците. Потенциалът, който има българското произвеждане е голям, а ние не го развиваме. Интересът е към дотация, а не към артикул ". 

 

Вътев анализира спънките пред приемането на Закон за браншовите организации.

 

" Вече 31 години не се позволява от българските политици подобен законопроект да влезе, да се разиска и да се одобри. Няма политически интерес. Такъв законопроект ще направи браншовите организации същински и ефикасни. 

 

Ние обаче създадохме консултативни препоръки по цялата агро-хранителна верига. Не ми харесва, че се разделяме на земеделие и преправка. Това е една неразривно обвързвана верига ". 

 

Бившият аграрни министър разяснява и настояването на Симеон Караколев пред БНР Вътев да бъде запитан какво е направил за кооперативите.

 

" Кооперативите се построяват от инициативни бизнесмени. Няма по какъв начин страната да ви направи ". 

 

Браншовите организации в една дребна част, където са най-кресливи, са изродени от партийни пристрастия и от дотации, счита Вътев.

" Те са нездравословни за агро-хранителната верига и са причина при една тежка рецесия да има апетит ". 

 

България би трябвало да одобри продоволствената си самостоятелност като народен приоритет, акцентира той. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР